8 de juny 2009

'Ligeramente desenfocado', un llegat per a la història de Robert Capa

La Fábrica, la coneguda editorial de llibres fotogràfics, acaba de publicar per primera vegada en castellà 'Ligeramente desenfocado', unes memòries sobre la Segona Guerra Mundial d'un dels fotògrafs més influents de la història de la fotografia i fundador de l'agencia Magnum, el Robert Capa.

A 'Ligeramente desenfocado' trobareu més de 130 imatges preses per Capa entre 1941 i 1945 acompanyades pels textos que el fotògraf va escriure sobre la Segona Guerra Mundial. Entre les fotos hi ha les que va realitzar durant l'històric desembarcament de Normandia.

Robert Capa va arribar a Europa el 1941 amb un projecte fotoperiodístic sota el braç encarregat pel diari nord-americà 'Colliers'. Havia de cobrir els esdeveniments bèl·lics i per això va començar a redactar un quadern on recolliria aquells successos.

Durant quatre anys, Capa va viatjar al llarg i ample d'un continent en lluita, documentant la guerra des de la perspectiva d'homes i dones de les forces aliades amb qui va travar amistat. Les seves instantànies, aconseguides gràcies a la seva càmera "atrapa emocions", i els seus textos són, 50 anys després, un document històric únic.

El llibre es completa amb els textos de Richard Whelan, autor de 'Robert Capa: A Biography', i de Cornell Capa, germà menor del fotògraf, distingit periodista gràfic i fundador de l'International Center of Photography de Nova York. El llibre ja és a la venda a un preu de 26€.

5 comentaris:

 1. Hola Rosa,

  Abans de tot moltes gràcies per les teves tendres paraules parlant de “Conectados a la Vida” i, també, per les encertades intervencions que tens en altres blogs, incloent de tant en quant el meu. Nomes volia afegir que m’he llegit “Lleugerament desenfocat” varies vegades (la primera una versió original trobada en un antiquari de Nova York) i, a continuació, la biografia de Robert Capa per Richard Whelan. Crec, sincerament, que en les pàgines d’aquestes dues publicacions es troben totes les claus del fotoperiodisme.

  ResponElimina
 2. Un amic fotoperiodista m'havia recomenat el llibre. Quan pasi per Barcelona, m'apropo a La Fabrica i me'l compro, fijo!

  Per cert, felicitats pels reportatges de Formentera del Descobrim, estan molt cuidats i mostren coses de la illa que no acostumen a sortir en els reportatges.

  Una salutació!

  ResponElimina
 3. Acabo de descobrir —hahaha! disculpa per la usurpació de la capçalera— el teu blog i em sembla que tinc per llegir molt de temps. Ja t'aniré comentant, però un plaer trobar aquest espai dedicat a la fotografia.

  Salut!

  ResponElimina
 4. Alberto, me n'alegro que t'hagi agradat el reportatge de Formentera 8-).
  I a tu Òscar, gràcies per passar-te per aquí. Benvingut!

  ResponElimina
 5. Per a complementar la lectura -supose que ja haureu sentit parlar d´ell perquè ha sortit del forn fa poc-, també teniu el llibre de Susana Fortes Esperando a Robert Capa , una novel.la sobre la relació del fotògraf amb Gerda Taro: ambdós eren fotògrafs, jueus, comunistes i exiliats. Es van conéixer a París el 1935 i Gerda va morir –atropellada per un tanc- a la batalla de Brunete (1937).

  Deixe, per si vos interessa, uns enllaços:

  http://www.elpais.com/articulo/Comunidad/Valenciana/Adios/Robert/Capa/elpepiespval/20090612elpval_29/Tes

  http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=612982&idseccio_PK=1013

  Salutacions des d´Alacant.

  ResponElimina

Moltes gràcies pel teu comentari!